Dagens nyinlärning, giljotinen!

Den första avrättningen i en giljotin i Sverige blev också den allra sista avrättningen i Sverige och detta skedde år 1910. Alfred Ander avrättades i tystnad för ett rånmord. Han avrättas för ett brott han dessutom aldrig erkännt. Den kvinnliga kassörskan avlider av misshandeln hon utsätts för vid rånet.

Giljotinen som användes kom ifrån Frankrike för 3 586 franc och införskaffades till Sverige redan 1903 men används som sagt bara en enda gång. Giljotinen var 442 centimeter hög och 238 centimeter bred. Det sägs att Ander vägrade tala med fängelseprästen före avrättningen och att hans sista ord var en förfrågan till Dalmans assistent om han fick säga något före avrättningen. Vilket han dock förvägrades.

I Frankrike avrättades de lägre klasserna genom mer plågsamma metoder så som hängning, rådbråkning eller genom att brännas på bål. Medaans adeln fick bli avrättade i en giljotin eller via halshuggning som ansågs mer humant.

"Rådbråkning är ett avrättningssätt där den dömde avlivades genom att lemmarna krossades. Oftast skedde detta med hjälp av ett hjul (rådbråka från tyska Rad, "hjul", och brechen, "bräcka") varefter kroppen sedan flätades in i hjulet. Ursprungligen skall den avrättade ha placerats så medan denne ännu var i livet och sedan kunnat få lida i flera dagars tid innan döden inträdde. Den dödes kropp, på hjulet, skall sedan ha utställts till allmänt beskådande."


Källa - Wikipedia

 

Man lär sig något nytt var dag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0