Dagens nyinlärning, världens 7 nya underverk!

   Världens sju nya underverk är en av de moderna, alternativa förteckningar över världens sju underverk som har presenterats. Listan röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning.

Orsaken till att man ville ha en ny lista är att alla de gamla underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda.

  Chichén Itzá i Yucatan, Mexico:

   Staden bär spår av två olika kulturepoker, en maya- och en itzá-epok. Staden var betydande redan under klassisk mayansk tid, c:a 600-900. På 900-talet invaderades den av itzáfolket. Chichén Itzás storhetstid slutade omkring 1400. Ruinerna av staden påträffades i djungeln på 1800-talet och sedan dess har flera tempel delvis restaurerats. Colosseum i Rom, Italien:

   Colosseum fick sitt namn efter en koloss, det vill säga en enorm staty av kejsar Nero som stod vid sidan om byggnaden, i riktning mot Forum Romanum. Neros staty, som var 40 meter hög, var utförd i förgylld brons. Det officiella namnet på Colosseum är dock Amphiteatrum Flavium eller Den flaviska amfiteatern, eftersom den uppfördes under den tid då den flaviska ätten innehade kejsarmakten.


   Uppförd mellan 70 och 80 e.Kr. Kejsar Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där för en stor publik, som mest 87 000 åskådare.

Cristo Redentor i Rio de Janeiro, Brasilien:
   Kom till 1921 men var påtänkt redan på 1850-talet men bygget fick då avslag. Cristo Redentor (Kristus frälsaren) är namnet på den mycket välkända kristusstaty som är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Den är förutom symbol för kristendomen ett kännetecken för såväl Rio de Janeiro som för Brasilien. Statyn är 38 meter hög och väger 700 ton.

 Kinesiska muren i Kina. Detta var också givet för mig att rösta på:

   Kinesiska muren (kinesiska Chángchéng,'långa muren'; även, Wànlǐ Chángchéng, Den 10 000 li långa muren') är en serie murar i norra Kina byggda i omgångar från några hundra år före Kristus till Mingdynastin. Murarna har länge uppgetts ha en total sträcka av cirka 6 400 kilometer. I april 2009 kom uppgifter från Peking om att ny mätteknik visar en total längd av 8852 km. Hela anläggningen med sina befästningar och murar är jordens längsta byggnadsverk.

 Machu Picchu i Cuzco, Peru:

   Machu Picchu (av quechuas Machu Pikchu, gamla bergstoppen), som upptogs på Unescos världsarvslista 1983, är en välbevarad förcolumbiansk bergstad i nuvarande Peru. Den ligger 80 kilometer nordväst om Cusco.

Staden anses ha byggts av inkan Pachacuti omkring 1440 och var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532 .
   Spanjorerna kom dock aldrig till Machu Picchu och hade inte heller någon vetskap om stadens existens.

Arkeologiska fynd visar att detta inte var en vanlig stad, utan snarare ett slags lantställe för inkan och hovet, med ett stort palats och tempel. Man uppskattar att det maximalt bara kan ha bott cirka 750 personer i staden och troligtvis bara en mycket liten del av det under den regniga säsongen då ingen av de mäktiga var på besök. Man har bara funnit 173 skelett, 150 av dem var kvinnors. Vad som hänt dem är höljt i dunkel.


 Petra i Jordanien. Detta tyckte jag var given plats när jag röstade för jag är helt farcinerad av just denna plats.

   Strabon, Plinius den äldre och andra nämner Petra som nabatéernas huvudstad och centrum för karavanhandel. Staden har vattentillgång, samt är inmurad av tornlika klippor, något som inte bara ger den fördelar som befästning, utan läget, där handelsrutter möttes, från Gaza i väst, Bosra och Damaskus i norr, Eilat och Leuce Come vid Röda havet och genom öknen till Persiska viken gjorde den mycket betydelsefull. Den byggdes omkring 800-700 f.Kr och stod på topp omkring Kristi födelse, då den hade cirka 3000 invånare.

 Taj Mahal i Agra, Indien:
   Taj Mahal (hindi: ताज महल, urdu:تاج محل) är ett mausoleum i Agra i Indien som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Byggnationen påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643. Många arkitekter var involverade i arbetet med Taj Mahal, men Ustad Ahmad Lahauri framstår som den som troligen haft det största inflytande.

   Några fler finalister var även, Frihetsgudinnan, Eiffeltornet, Kreml röda torget, Stonehedge, Operahuset i Sidney ochMoais på påskön. 

   Fakta funnen på Wikipedia!

Man lär sig något nytt var dag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0